Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Likvidace brněnské tržnice na Pohořelci pokračuje, dnes už bez odporu majitelky

Brno
Brno
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Policie v sobotu na několik hodin přerušila likvidaci tržnice na Pohořelci v Brně, dnes odklízení stánků pokračovalo. Prostor poblíž obchodního domu Centrum má být podle města v budoucnu klidovou zónou s parčíkem.

Radní za Žít Brno Svatopluk Bartík dnes ČTK řekl, že podle něj je odstraňování stánků v pořádku. Důvodem k likvidaci tržnice má být fakt, že jde o takzvanou překážku na komunikaci.

Právník dcery původního majitele Alexandry Pliskové Richard Novák dnes v prohlášení zaslaném médiím napsal, že s využitím výzvy k odstranění překážky na komunikaci lze odstranit například nepojízdný vrak auta, ale ne platně zkolaudovanou stavbu. "Nám není známo žádné pravomocné rozhodnutí jakéhokoliv soudu či úřadu, že by tržnice na Pohořelci měla být odstraněna," uvedl Novák. Podle něj jde o typický příklad zneužití práva. "Jediným, kdo alespoň teoreticky mohl z pozice soudního komisaře včerejší (sobotní) bourání tržnice zastavit, je notářka pověřená řízením o dědictví zesnulého J. R. Plisky. Lze jen spekulovat, zda snad proto byla likvidace soukromého majetku provedena v sobotu, tedy v den, kdy je notář jako soudní komisař samozřejmě nedostupný," uvedl Novák.

Bartík dnes také řekl, že po vyklizení tržnice bude místo uklizeno a spraven povrch, aby byl bez problémů schůdný. "Veškeré s tím spojené náklady budou v souladu s příslušnou legislativou vymáhány po firmě, která tržnici protiprávně provozovala," uvedl.

Témata:  Brno

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy