Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický chce posílit armádu. Měla by mít alespoň 30 tisíc vojáků a další tisíce v záloze

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Česká armáda si doposud kladla za cíl mít 27 tisíc profesionálů. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je ale tento počet nedostačující. Armáda by měla mít v budoucnu aspoň 30 tisíc profesionálních vojáků a k tomu dalších 5000 vojáků v záloze.

"Já si myslím, že 30.000 profi vojáků plus záloha aspoň těch 5000 je v podstatě minimum. Čili my musíme ty plány našich předchůdců v tomto navýšit," řekl ministr v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Do roku 2025 se to ale podle něj asi nedá stihnout. Záležet bude i na situaci na trhu práce, protože třeba v regionech, kde je vyšší nezaměstnanost, je zájemců víc. Ministr řekl, že pro letošek má armáda rekrutační cíl 2000 lidí a už v září se jich přihlásilo 2200. "Ten zájem o práci v armádě je," uvedl.

Podle údajů ze začátku letošního roku evidoval resort zhruba 22.000 vojáků z povolání, 6400 občanských zaměstnanců a asi 1100 státních zaměstnanců podle služebního zákona.

Stropnický také řekl, že žádný členský stát NATO to nebude mít jednoduché, pokud by měl do roku 2025 zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), což by měly členské země vydávat. Meziroční růst výdajů na obranu o deset procent mu připadá jako přiměřený.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který se dnes s ministrem Stropnickým v debatě utkal, není možné utrácet peníze jen proto, že existuje závazek zvýšit výdaje. Je zapotřebí vědět, k čemu budou sloužit a jestli budou sloužit k bezpečnosti občanů ČR, uvedl Filip.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy