Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku letos požádalo o azyl 1273 cizinců, podobně jako loni

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Odbor migrační politiky ministerstva vnitra dnes zveřejnil nová čísla týkající se žádostí o udělení azylu. Za deset měsíců letošního roku požádalo o mezinárodní ochranu v ČR 1273 cizinců, což bylo o 28 meziročně víc. Azyl nejčastěji chtějí Ukrajinci, následují Iráčané.

Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl v Česku. Letos podali 430 žádostí, což je o 143 meziročně méně.

Na druhém místě byli Iráčané se 146 žádostmi, což by meziroční růst o 124. Vzestup lze přičíst projektu na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku, který letos začal a do země díky němu přijelo 89 uprchlíků. Vláda však program zrušila poté, co část běženců odešla do Německa a část zpět do rodné země.

Letos chtěli získat azyl také občané Sýrie, Kuby, Číny a Vietnamu, kteří českým úřadům předali od 58 do 81 žádostí. Pod 50 žádostí o azyl podali například občané Arménie, Ruska, Afghánistánu či Gruzie.

Za deset měsíců roku podle statistik ministerstva azyl získalo 146 lidí, dalších 268 dostalo doplňkovou ochranu. Loni požádalo o azyl v Česku 1525 cizinců, což bylo o 369 meziročně více.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy