Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud definitivně zprostil exprimátora Lajtocha obžaloby

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Olomoucký krajský soud dnes definitivně zprostil obžaloby bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů. Případ se týkal stavebních zakázek ve městě a soudy se jím zabývaly dva roky, v kauze padly dohromady čtyři rozsudky. Obžalovaným nakonec vleklé projednávání prospělo. Soud je dnes zprostil obžaloby s tím, že se skutek stal, ale že nejde o trestný čin. V potaz vzal i novelu zákona o veřejných zakázkách, která zvýšila limit pro vícepráce, kvůli kterým byli muži souzeni.

"Skutek, jak byl popsán v obžalobě, skutečně nebyl trestným činem a státnímu zástupci se nepodařilo prokázat vinu všech obžalovaných. Nebylo tedy prokázáno, že by obžalovaní zmanipulovali veřejnou zakázku tím způsobem, jak se domnívá státní zástupce," uvedl soudce Michal Jelínek.

Svou roli sehrála v rozhodování soudu i loňská novela o veřejných zakázkách, která zvýšila původní limit pro vícepráce z 20 na 30 procent . V přerovské kauze byly náklady překročeny zhruba o 22 a 24 procent.

Na druhou stranu podle soudu nebylo vše tak, jak být mělo. To byl i důvod, proč soud zamítl odvolání obžalovaných, aby byli zproštěni z příznivějšího důvodu, tedy že se skutek vůbec nestal. "Na to jsme nepřistoupili. Je zřejmé, že v průběhu veřejné zakázky nebylo vše v pořádku. V tomto směru již rozhodovaly také správní orgány, podle kterých k dílčím pochybení došlo. Nicméně správní trestání je založeno na zcela jiných principech než trestání fyzických osob," doplnil soudce Jelínek.

Bývalý primátor Lajtoch se dnešního soudu neúčastnil, rozsudek však přijal s povděkem. "Od mého prvního výslechu už uplynulo 5,5 roku. Samozřejmě jsem velice rád, že to tak dopadlo, i má rodina si oddechla. To břemeno, které nad námi viselo, se konečně uzavřelo a můžeme normálně žít," řekl dnes ČTK Lajtoch. Muž, kterého kauza stála politickou kariéru, nyní pracuje u brněnské firmy a na konci roku odchází do důchodu. Případ se týkal rekonstrukce zimního stadionu a stavby domova důchodců v Přerově. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma Přerovská stavební, která zakázku vyhrála. V obvinění se řešily i osobní vazby politiků na stavební firmu.

Lajtoch, jeho tehdejší náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci Pavel Gala a Jiří Raba byli původně obžalováni z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Okresní soud muže nejprve dvakrát potrestal podmíněnými tresty a zákazem výkonu funkce, krajský soud však pokaždé rozsudek v neveřejném jednání zrušil a vrátil zpět k novému projednání. Nakonec okresní soud všechny muže zprostil obžaloby letos v květnu.

Kauza se řeší již pět let, k soudu se dostala až po třech letech vyšetřování. Protikorupční policie šestici zástupců radnice navrhla obžalovat čtyřikrát. Žalobkyně Marie Kodytková však trestní stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až v dubnu 2014, po změně státní zástupkyně. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci. Případ měl také zásadní dopad na politickou kariéru hlavních aktérů. Lajtoch ani jeho kolegové už v politice nefigurují.

Témata:  Jiří Lajtoch Přerov soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy