Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V případě obnovení balkánské migrační cesty je ČR ochotna Srbsku pomoci, řekl Zeman po jednání s Nikolićem

Bělehrad, Srbsko
Bělehrad, Srbsko
Foto: Pixabay

Praha – Česká republika by nabídla Srbsku pomoc, pokud by došlo k obnovení balkánské migrační cesty, po které by do Evropy proudili migranti z Turecka. Po jednání se srbským protějškem to dnes uvedl český prezident Miloš Zeman.

Nikolić přijel do ČR na dvoudenní návštěvu. Ve středu se sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ještě před tím ale navštívil Pražský hrad. 

Zeman hosta ujistil, že podporuje členství jeho země v EU.  Podle Nikoliče může Česko Srbsku „ve velké míře" pomoci, jeho země je na cestě mezi členské státy unie 16 let. Překážkou vstupu je požadavek přijmout ruské sankce a podpis dohody s Kosovem, které je nezávislé.

Pan prezident přivítal na Hradě prezidenta Srbské republiky Tomislava Nikoliće. pic.twitter.com/bVmxcArvPO

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 29. listopadu 2016

 

S tím hlava Srbska nesouhlasí. „Dokud budu prezidentem, budu proti tomu, abychom proti komukoliv zaváděli sankce," uvedl srbský prezident. Dodal, že pokud je podmínkou vstupu do EU podpis smlouvy s Prištinou, Srbsko se do unie „ani nechce dostat".

Tento postoj Zeman ocenil, sám je odpůrcem protiruských sankcí a volá po jejich zrušení. „Plně chápeme pozici Srbska, které se snaží udržovat přátelské vztahy se všemi velkými zeměmi a neuchyluje se k sankčním mechanismům," vysvětlil český prezident.

Hlavy obou států podepsaly vzájemnou dohodu o spolupráci v kultuře, vědě a sportu. Podle Zemana obě země jednají také o investicích do energetiky a dopravní infrastruktury, ale i o spolupráci vojenské a policejní.

Témata:  Miloš Zeman Srbsko Tomislav Nikolić

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy