Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se pustil do Babiše: Sám si rozbíjí systém EET

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes opřel do svého koaličního kolegy Andreje Babiše (ANO). Ten si podle něj chybným postupem sám rozbíjí systém elektronické evidence tržeb (EET).

Sobotka se domnívá, že případné schválení poslaneckých pozměňovacích návrhů vytvořených na poslední chvíli může systém rozebrat tak, že nebude fungovat. Varoval také koaliční strany před hlasováním s opozicí. Připomněl, že opozice v EET nechce dělat změny, ale úplně ji zrušit.

Babiš minulý týden přišel s návrhem změn v EET, prosadit je chce formou poslaneckého návrhu k daňovému balíčku, kterým se nyní zabývá Sněmovna. Lidovci dnes na jeho záměr zareagovali a navrhli širší změny. Pravice chce EET zrušit úplně. „Dopadlo to přesně tak, jak jsem říkal minulý týden. Varoval jsem, že návrh může spustit lavinu dalších," uvedl Sobotka.

Tato vlna podle něj může způsobit, že systém bude demontován. „Co se dnes objevilo, to je další vlna poslanecké tvořivosti. Já myslím, že bychom touto cestou jít neměli," uvedl Sobotka. ČSSD je prý připravena podpořit daňový balíček tak, jak s ním přišla vláda, další změny však nepodpoří.

Premiér nechce změny dělat na poslední chvíli, proto by považoval za rozumné, kdyby poslanecké návrhy neprošly. Vršení výjimek by podle něj mohlo být nespravedlivé také vůči těm, kdo se EET nevyhnou. „Teď je to problém primárně ministra financí, ten by se měl rozhlédnout kolem a podívat se, co způsobil svými návrhy," řekl premiér.

Zároveň se domnívá, že poslanci ANO a KDU-ČSL by neměli hlasovat s opozicí. „Protože ODS ani TOP 09 nechtějí upravovat EET, oni ho chtějí zrušit a jedou podle systému 'čím hůře, tím lépe'," vysvětlil. Schvalování balíčku bez koaliční shody podle Sobotky může ohrozit jiné záměry ministerstva.

„Mohou být schváleny věci, které nebudou dávat ze strany resortu smysl, objevit se díry pro šedou ekonomiku, pro daňové úniky," řekl. Babiš by měl svolat před hlasováním poslanců schůzku koaličních expertů, dodal šéf vlády.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy