Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S dalajlámou bych se nesetkal, řekl Zeman v rozhovoru

Prezident Zeman
Prezident Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident také odmítl kritiku, že obrací zemi k Číně a Rusku. V rozhovoru pro Blesk se přirovnal k britské královně nebo americkému prezidentovi, kteří se s Si Ťin-Pchingem také setkali.

Zeman čelil před návštěvou čínského prezidenta kritice, že podlézá nedemokratickým režimům. "Čínského prezidenta vozila britská královna ve zlatém kočáře, než byly podepsány dohody za 8 milionů liber. Podobně se choval i Barrack Obama," oponoval Zeman.

Podle něj naopak předchozí vláda Petra Nečase příliš podlézala USA a Evropské unii. "Například tím, že se na doporučení Bruselu nezúčastnila vojenské přehlídky v Číně k 70. výročí konce druhé světové války," připomněl Zeman.

Podle Zemana ekonomické dohody s Čínou přinesou Česku samé výhody. Tři přímá letecká spojení přivedou do Česka více čínských turistů, což podle něj pomůže turistickému ruchu nebo třeba lázeňství. Firma Let Kunovice se zase podle Zemana bude podílet na dodávce letadel do Číny, což bude znamenat šest set nových pracovních míst.

Zeman se také vrátil k protestům, které návštěvu čínského prezidenta provázely. Ti, kdo mávali tibetskými vlajkami by měli vědět, že před rokem 1951 to byla feudálně-otrokářská společnost, teokracie, kde vládli lámové a ostatní na ně pracovali," prohlásil Zeman.

Setkání s dalajlámou by proto na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla odmítl. "Sešel bych se s dalajlámou, kdybych sám byl duchovní vůdce, nebo on velký investor," dodal Zeman.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy