Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva muži za loupežné vraždy u Mladé Boleslavi dostaly přísné tresty

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Dělník Rostislav Soukop a nezaměstnaný Rostislav Zámečník si za loupežnou vraždu a pokus o vraždu mají odpykat 19 a 23 let. Dnešní verdikt Krajského soudu v Praze není pravomocný.

Případ se stal v noci z 23. na 24. dubna letošního roku. V neděli odpoledne byli na polní cestě mezi obcemi Bukovno a Vinec na Mladoboleslavsku nalezeni dva ležící muži. Jeden zemřel, druhého se podařilo zachránit. Těla v poli našel kolemjdoucí a pak pomohli lékaři.

Obžalovaní svoje oběti poznali v noci v baru v Mladé Boleslavi. Podle spisu nejprve naložili do auta prvního muže, odvezli ho na místo činu, kde ho Zámečník podle spisu opakovaně mlátil a kopal do hlavy. Pak mu vzali 12 tisíc korun a mobil.

Poté se vrátili do baru a odehrál se stejný scénář. Před barem napadli druhého muže a nacpali ho do kufru auta. Pak skončil zmlácený na poli. Muž přišel o 2400 korun a mobilní telefon. Získané peníze si obžalovaní podle spisu rozdělili. Zámečník se na místo vrátil a zasadil obětem několik bodných a řezných ran do břicha.

Důkazy podle soudu ukázaly, že se čin odehrál tak, jak jej vylíčila obžaloba. Soukop čin popsal a snažil se svalit většinu viny na druhého obžalovaného. Z kontextu výpovědí svědků a záběrů kamerových záznamů se prokázalo to, co tvrdil Soukop. "Jednali ve shodě a po předchozí domluvě," uvedl předseda trestního senátu Robert Pacovský.

Zámečník dostal výjimečný trest nad hranicí 20 let vězení, neboť měl podle soudu v případu aktivnější a vůdčí roli. Brutalita útoku se podle soudu vymykala většině loupežných vražd.

Advokáti obžalovaných se na místě odvolali, případem se tedy bude zabývat pražský vrchní soud jako soud odvolací.

Témata:  vražda přepadení soudy

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy