Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát se distancoval od prohlášen o respektu k Číně, debata trvala tři hodiny

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát se dnes na návrh ODS distancoval od říjnového prohlášení o respektu k Číně, pod nímž je spolu s prezidentem, premiérem a předsedou Sněmovny uveden také předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Hlasování předcházela tříhodinová debata.

Podle předsedy klubu lidovců a nezávislých Petra Šilara měl předseda horní komory oddělit osobní názor, protože ve chvíli souhlasu s prohlášením nemluvil za Senát. "Myslím si, že je správné, že jsme bod na jednání Senátu zařadili, abychom si věci vyříkali. Bylo to velice podnětné, i když zdlouhavé, ale to patří k demokracii," řekl ČTK.

Horní komora usnesení schválila hlasy 38 z 69 přítomných senátorů. Proti byli zástupci ČSSD, ANO, KSČM či Strany práv občanů. Stanovisko naopak podpořili vedle občanských demokratů senátoři z vládní KDU-ČSL či z klubu Starostů a nezávislých, podle nichž bylo prohlášení servilní a poníženecké.

Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství, zdůrazňuje respekt k územní celistvosti Číny a také konstatuje, že říjnové schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s dalajlamou neznamenaly změnu oficiální politiky.

Na podnět starostů horní komora schválila ještě další usnesení, podle něhož všichni představitelé Senátu nadále mají při mezinárodních jednáních aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy