Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ministr pro lidská práva by se měl zaměřit na situaci v ghettech a sociální bydlení, nařídil Sobotka

Jan Chvojka
Jan Chvojka
Foto: Facebook

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl Jana Chvojku do funkce ministra pro lidská práva. Zaměřit by se měl mimo jiné na situaci v takzvaných vyloučených lokalitách. Dokončit je třeba také celou řadu zákonů.

Podle Sobotky je Chvojka "kvalifikovaný právník s rozsáhlými zkušenostmi ze Sněmovny". Premiér míní, že příští tři měsíce budou v legislativní radě vlády, kterou Chvojka vede, zásadní.

Nový ministr by měl vypracovat plán prioritních norem, uvedl premiér. Zmínil například zákon o sociálním bydlení.

Jedním z hlavních úkolů, o nichž se předseda vlády zmínil, je situace v ghettech. Na ni se má nový šéf agendy lidských práv zaměřit, a to hlavně na zvýšení zaměstnanosti. Víc by měl spolupracovat s ministerstvem práce a úřady práce, ale také s radnicemi.

"Vyšší zaměstnanost může výrazně přispět ke zmírnění sociálního napětí. Ministr Chvojka by měl udělat vše pro to, aby se zlepšilo soužití sociálně vyloučených lokalit a okolí, měl by na ministerstvech pohlídat, aby šly věci dopředu," uvedl Sobotka.

Dokončit by měl také zákon o sociálním podnikání, ochraně oznamovatelů korupce či druhý pokus o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu i na hospodaření krajů a obcí. Do konce by se měla dotáhnout také dohoda s majiteli o odkupu vepřína v Letech.

Chvojka řekl, že chce "pomáhat lidem, jejichž práva jsou porušována". Víc se chce věnovat postižených, seniorům, samoživitelkám či lidem na hranici chudoby.

Témata:  Bohuslav Sobotka sociálně vyloučení Jan Chvojka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy