Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka a Hollande nesouhlasí s rozdělováním Evropy

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Praha - Evropská unie se nesmí rozdělovat do geografických zón. Dnes se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka a francouzský prezident François Hollande.

Oba politici se kladně vyjádřili ke společné evropské obraně a ke spolupráci při ochraně vnějších hranic unie. Sobotka na tiskové konferenci vyzval francouzské firmy, které v Česku investují, aby zvyšovaly mzdy svým českým zaměstnancům, podle něj to pomůže sbližování životní úrovně v EU.

Oba politici také mluvili o potřebě společné evropské obrany, což by přispělo i k lepší ochraně vnějších hranic unie. "Zajištění bezpečnosti nám umožňuje být aktivnější v boji s terorismem, který může udeřit úplně všude. Měli bychom mít společnou koncepci obrany, abychom využili naší společné síly," řekl Hollande.

"Česká republika stojí o to, aby se nekopaly příkopy, aby tady nevznikaly příkopy mezi jednotlivými částmi Evropské unie," řekl Sobotka. Podle něj má Praha zájem o posílení spolupráce mezi visegrádskou skupinou, která sdružuje středoevropské státy, a zeměmi jako Francie, které patřily k zakladatelům unie.

"Nemůžeme se rozdělovat do nějakých geografických oblastí. Můžeme mít někdy rozdílná stanoviska, nicméně jsme na jedné lodi, jsme tady spolu, abychom bojovali za jednotnou vizi Evropy," řekl Hollande. Podle něj se evropští politici musí snažit o to, aby zvýšili důvěru Evropanů v unii.

Témata:  Bohuslav Sobotka François Hollande EU

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy