reklama

V Německu hrozí zadrženým až 15 let ve vězení, v Česku potom dalších osm. V tiskové zprávě o tom dnes informovala policejní mluvčí Andrea Zoulová. Část zadržených je ve vydávací vazbě, další už byla předána k trestnímu stíhání do Německa.

Při akci provedené ve spolupráci s německou policií po více než ročním shromažďování důkazů bylo ve třech evropských státech zadrženo 15 lidí. Gang tvořili především bývalí příslušníci ozbrojených složek z Ukrajiny, dále občané Česka a Německa. Na čtyři ze zadržených byl vydán eurozatykač, na jednoho dalšího zatykač mezinárodní. Muž uprchl z vězení na Ukrajině a pod falešnou identitou se skrýval v Česku.

„Skupina se dopouštěla různorodé násilné, majetkové a společensky nebezpečné trestné činnosti nejen na území České republiky, ale i Německa, Slovenska a Rakouska," popsala Zoulová. „Její členové s ohledem na svou minulost pracovali sofistikovaně a skupina měla svoji hierarchii s rozdělením rolí. Dosud zadokumentovanou trestnou činností pachatelé způsobili škodu přesahující deset miliónů korun," dodala.

Mluvčí také uvedla, že policejní akce souvisela i s brutálním přepadením dvou seniorů ve Weidenu, za které dnes tamní soud uložil trojici Čechů tresty od devíti do 11 let vězení.

Rozsáhlé akce se na českém území zúčastnilo 250 policistů, další stovka zasahovala na území jiných států. Při řadě domovních prohlídek v Česku a Německu policisté a celníci našli speciálně upravenou střelnou zbraň, finanční hotovost v řádech milionů korun, zlaté šperky, metamfetamin, velké množství řezaného tabáku a nekolkovaných cigaret, padělané pasy, razítka sloužící k legalizaci pobytu cizinců v ČR a kradený vůz v hodnotě tří milionů korun.

Vzhledem k dosud prováděnému vyšetřování je velmi pravděpodobné, že se okruh zatčených a posléze obviněných osob ještě rozšíří, uvedla policie.