Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhla mohutná vichřice. Spadané stromy zaměstnaly hasiče

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli od čtvrtečního večera ke 43 zásahům souvisejícím se silným větrem. Problémy jsou ale i v dalších regionech, například v Krkonoších či na jižní Moravě.

Nejvíc zásahů v Ústeckém kraji bylo na Děčínsku, celkem 18. Ve všech případech šlo o popadané větve a stromy. Vážnější následky mělo počasí na Ústecku, kde hasiči vyjížděli devětkrát. "V Ústí nad Labem na Bukově spadl strom na zaparkované auto, na Severní Terase spadl plech na zaparkované auto, v Chuderově se strom opřel o telefonní dráty," doplnil krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V Krkonoších hrozí v lesích po sněžení s deštěm a při nynějším silném větru pády stromů. Některé lesní cesty již popadané stromy zatarasily. Horská služba turisty varovala před silným větrem, který na hřebenech Krkonoš může v nárazech přesáhnout rychlost 110 kilometrů v hodině. Silný vítr by mohl tvořit i závěje. "Pracovníci správy Krkonošského národního parku se již vydali popadané stromy z cest odstranit," informoval ČTK mluvčí KRNAP Radek Drahný. V Krkonoších za posledních 24 hodin napadlo asi 15 centimetrů sněhu. Například na hřebenové Luční boudě nyní sněhová pokrývka dosahuje 30 centimetrů, uvedla Horská služba Krkonoše. Energetici na Trutnovsku dnes ráno evidovali sedm poruch na vedeních vysokého napětí, především v oblasti Vrchlabí a Poříčí.

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci nejezdila od rána kvůli silnému větru. V nárazech měl přes 100 kilometrů v hodině, pro provoz je přípustných jen 58 km/h. Cestující začala lanovka znovu vozit od 13:00. "Vítr se postupně utišuje, nyní máme nějakých 15 metrů za sekundu (54 km/h)," uvedl ve 13:00 přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Také v Jihomoravském kraji v noci na dnešek hasiče potrápil silný vítr. Vyjížděli celkem ke třinácti popadaným stromům, uvedl v tiskové zprávě mluvčí hasičů David Jirouš. Stromy padaly hlavně na Brněnsku a Blanensku, v obou regionech shodně zasahovali u tří událostí. "Na Břeclavsku a Vyškovsku evidujeme po dvou událostech," uvedl mluvčí. Kvůli silnému větru museli hasiči během noci a dnešního dne odstraňovat v Moravskoslezském kraji spadlé či nebezpečně nakloněné stromy nebo zajišťovat narušené střešní krytiny. Celkem vyjížděli v souvislosti s počasím v 75 případech. Vítr už se ale utišuje.

Silný vítr v noci zasáhl celý Olomoucký kraj a jeho intenzita začala slábnout až odpoledne. "Výstraha meteorologů vydaná na silný vítr se naplnila. Hasiči v Olomouckém kraji celou noc jezdili likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Podle jejího kolegy se odpoledne již situace uklidnila, i tak hasiči napočítali téměř 30 případů.

Kvůli silnému větru museli v noci na dnešek a dnes dopoledne vyrážet do terénu také energetici. "V Olomouckém kraji jsme řešili několik poruch zejména na Šumpersku, které byly nejčastěji způsobeny pády stromů a větví do vedení. Poruchové čety vyjížděly do terénu již v noci, dopoledne byly dodávky proudu na většině míst obnoveny," řekl ČTK mluvčí skupiny ČEZ pro severní Moravu Vladislav Sobol.

Témata:  vichřice počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy