Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS chce zradikalizovat uprchlíky v Evropě, varuje Europol

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Brusel - Protiteroristické středisko (CTC) evropské policejní agentury Europol v nové zprávě upozornilo, že Islámský stát (IS) ztrácí pozice na Blízkém východě, přešel proto na novou taktiku útoků vůči západním zemím. Bude se také snažit radikalizovat uprchlíky, kteří už v Evropě jsou.

Odhady některých zpravodajských služeb ukazují, že v Evropě teď může být až několik desítek lidí, kteří dostávají pokyny od velitelů IS a kteří mají schopnosti teroristický útok provést.

Teroristé se zkušenostmi ze Sýrie a z Iráku by také v EU mohli začít používat metody, které znají z konfliktu v této části světa - tedy bomby ukryté v automobilech, vydírání a únosy. Nejpravděpodobnějším scénářem dalších útoků ale podle Europolu zůstává použití stejného 'modu operandi', včetně stejných typů zbraní jako v předchozích útocích. Loni v Paříži a letos na jaře v Bruselu použili útočníci ruční palné zbraně a podomácku vyrobené výbušniny k útokům proti civilistům na veřejných místech.

Preferování těchto takzvaných měkkých cílů znamená, že útoky na infrastrukturu, jako jsou rozvodné sítě či jaderné elektrárny, není v současnosti pro IS prioritou.

Zpráva také varuje, že části syrské uprchlické diaspory mohou být v Evropě otevřené radikalizaci a právě na tuto skupinu se mohou zaměřit verbíři extremistů. Podle Europolu je pravděpodobná snaha IS o infiltraci do uprchlických táborů a skupin migrantů, neboť je v zájmu organizace "rozdmýchat migrační krizi, polarizovat populaci v EU a obrátit její části vůči těm, kdo hledají útočiště".

Europol také upozorňuje, že v případě porážky či významného oslabení IS je pravděpodobný zvýšený počet návratů jeho "zahraničních bojovníků" a jejich rodin z oblasti zpět do EU, ale i jejich přesun do dalších krizových oblastí. "Experti na boj s terorismem očekávají, že IS začne plánovat a organizovat útoky z Libye," varuje zpráva.

Témata:  Islámský stát terorismus uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy