Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna schválila pravidla pro všechny národní parky

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě zřejmě čeká změna. Nejcennější příroda v nich by se měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít turistům.

Novinky přinese novela o ochraně přírody a krajiny, kterou dnes schválila navzdory sporům Sněmovna. Předlohu, která zamíří k posouzení do Senátu, dolní komora významněji neupravila, jak požadovali někteří poslanci.

Pro novelu hlasovalo 121 ze 167 přítomných poslanců. Proti bylo 22 poslanců hlavně z řad ODS, ale taky KSČM a ČSSD. "To jsem opravu nečekal," komentoval výsledek hlasování ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Před tím přečkala návrh na zamítnutí, který podpořilo 39 ze 137 přítomných poslanců.

Sněmovna odmítla návrh Jana Zahradníka (ODS) na vypuštění pasáže, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů". Podle poslance to v podstatě znamená bezzásahovost. Bez podpory zůstal i další Zahradníkův návrh, podle něhož by i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy "za účelem ochrany, obnovy a podpory ekologické stability lesních ekosystémů", což mohlo mířit na boj s kůrovcem.

V dolní komoře neuspěl ani návrh Jiřího Junka (KDU-ČSL), podle kterého by přírodní zóna musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let. Už při prvním vymezení zón by území zařazené do nejcennější části Šumavy muselo tvořit nejméně 29 procent rozlohy parku. Junek neprosadil ani to, aby nejvíce chráněné přírodní zóny nebylo do budoucna možné přeřazovat do méně cenných zón. Předloha předpokládá čtyři..

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo životního prostředí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy