Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda pošle kvůli Rusku 110 vojáků do Litvy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Česká armáda pošle na cvičení Training Bridge 2017 110 vojáků z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. Cvičení se uskuteční v Litvě na začátku roku.

S litevskými vojáky budou cvičit v okolí města Klaipeda. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Na společném cvičení, které reaguje na obavy pobaltských spojenců z Ruska, se domluvily země visegrádské čtyřky s Litvou, Lotyšskem a Estonskem.

Česká armáda sérii cvičení zahájí, poté své vojáky do Pobaltí pošlou i Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Do Litvy si s sebou přivezou lehká obrněná vozidla Iveco, která má jednotka ve výzbroji. K dispozici budou mít i přepravní techniku.

Podle Štefana Kalety, velitele pozemních sil české armády, se vojáci do Litvy dostanou po železnici i po silnici. "Většinu trasy z Bučovic do Klaipedy jednotka urazí po železnici. Pro silniční přesun je plánováno posledních asi 300 kilometrů trasy," poznamenal.

"Za českou stranu bude na cvičení vysláno rotní úkolové uskupení na bázi příslušníků 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. Celkem se bude jednat o asi 110 osob," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. V zemi budou čeští vojáci od 10. ledna do 20. března.

Témata:  Armáda České Republiky Litva

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy