Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Iráku odletěl český polní chirurgický tým. U Mosulu bude pomáhat vojákům

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - 17členný český polní chirurgický tým dnes krátce po polnoci odcestoval do Iráku, kde bude na základně USA jen několik desítek kilometrů od Mosulu podporou pro irácké a americké vojáky.

"Hlavním úkolem polního chirurgického týmu bude zdravotnická podpora a péče o příslušníky koaličních a iráckých ozbrojených sil," uvedl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Odborné jádro týmu tvoří dvojice chirurgů, jeden anesteziolog, střední zdravotnický personál a další specialisté.

S chirurgickým týmem se na letišti rozloučil náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Čeští vojenští lékaři a zdravotníci se těší mezi našimi koaličními partnery plným právem vysoké důvěře a uznání. Za uplynulé roky jste v operacích zachránili nespočet lidských životů a pomohli mnoha zraněným," prohlásil.

Zdravotníci by měli v Iráku zůstat půl roku. Poté by do země mohla armáda vyslat experty na výcvik, pravděpodobně ženisty. Irácké kolegy by školili v zneškodňování nástražných výbušných systémů. Česká armáda už poslala do Iráku v létě letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159.

Témata:  Armáda České Republiky Irák Josef Bečvář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy