Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka požaduje od Babiše novelu rozpočtových pravidel

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) žádá po ministerstvu financí novelu rozpočtových pravidel. Důvodem je čerpání evropských dotací.

Aby vláda tuto změnu stihla do konce mandátu prosadit ve Sněmovně, musí ji na úrovni kabinetu projednat nejpozději do konce ledna, řekl dnes Sobotka novinářům. „Bohužel ministerstvo financí zatím nebylo schopno předložit do vlády novelu, která by reagovala na rozsudek Nejvyššího správního soudu z podzimu 2015," uvedl Sobotka. Je to podle něj problém řady resortů.

„Jde o to, jak přesně nastavit rozpočtová pravidla poskytování dotací tak, aby tam nebyl konflikt se správním řádem," popsal Sobotka chybějící normu po dnešním jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF).

Po šéfovi státní kasy Andreji Babišovi Sobotka novelu chtěl už v létě. Ministerstvo pak návrh normy, která by měla podrobněji upravit proces poskytování dotací a možnost odvolání neúspěšných žadatelů, předložilo v říjnu. Kabinet ale na základě vyjádření vládní legislativy novelu nepřijal kvůli neústavnosti a chaotičnosti. Ministerstvo financí tehdy odmítlo, že současná rozpočtová pravidla ohrožují čerpání dotací.

Pozitivně dnes Sobotka hodnotil zrychlení čerpání peněz z evropských fondů. Mezi tři nejlepší operační programy podle něj nyní patří programy zaměstnanost, rozvoj venkova a technická pomoc. K 1. prosinci byly vypsány výzvy na zhruba 65 procent objemu peněz, které má Česko k dispozici na nové programové období. Do konce roku by to pak mělo být asi 70 procent. Ve třetím období pro roky 2014 až 2020 je k dispozici zhruba 650 miliard korun.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy