Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poštovní odbory vyhrožují stávkou. Před Vánoci to může být hodně špatné

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Menší odborové organizace na České poště se dnes s vedením podniku nedohodly na požadovaném růstu mezd pro některé profese o 2500 Kč, což představuje zvýšení až o 15 procent. Příští týden by se tak mohl konat výstražný protest. Prosinec představuje pro Českou poštu provozně nejexponovanější část roku.

Menší odborové organizace na České poště by příští týden mohly vyhlásit maximálně dvouhodinovou výstražnou stávku.

"Ještě jsme kontaktovali premiéra Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance, abychom je informovali o situaci na poště a o chovaní současného vedení podniku," řekl ČTK předseda Odborového hnutí zaměstnanců ČP Evžen Dvorský. Konkrétní formu protestů nesdělil, uvedl pouze, že sbírají podpisy od zaměstnanců, kteří se chtějí připojit, a spolu s dalšími náležitostmi akci nahlásí zaměstnavateli tři dny dopředu.

Podle předsedy dalších menšinových odborů SOS-21 Petra Pohla by mělo jít pouze o výstražný protest, který má upozornit na situaci v podniku, kde je průměrná mzda 21.400 Kč, téměř 6000 Kč pod celostátním průměrem.

Česká pošta se před dvěma týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 Kč. Požadavky menších odborových organizací na další navýšení mezd jsou podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka zcela mimo realitu a neodpovídají ekonomickým možnostem podniku. Na poště působí devět odborových organizací.

"Vyhrožování případnou stávkou, pro kterou neexistuje objektivní důvod, v předvánočním provozu je jednání zcela za hranou elementární loajality s cílem poškodit Českou poštu v nejhektičtějším období roku. Tato situace nemá žádného vítěze, hlavním poraženým by byl zákazník České pošty," dodal mluvčí.

Témata:  Česká pošta stávka mzdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy