Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřad práce se v příštích měsících zaměří na dlouho nezaměstnané

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Úřady práce by se měly v příštích měsících zaměřit víc na kontroly vyplácení dávek a na hledání zaměstnání lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce.

Měly by k tomu využít peníze z evropských fondů i posílení o dalších 300 úředníků od července příštího roku. Novinářům to dnes po návštěvě generálního ředitelství úřadu práce řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Víc než rok bez místa je kolem 150.000 lidí.

Zaměstnanost v Česku překročila 72 procent a je rekordní. Nezaměstnanost dále klesala, v říjnu činila pět procent. Úřady práce evidovaly 366.244 uchazečů o zaměstnání a 19.063 volných míst. Podle údajů Eurostatu má ČR nejnižší nezaměstnanost v EU, a to 3,8 procenta. V Německu je to 4,1 procenta. Sobotka označil české výsledky za "výborná čísla". Podle něj je pro ministerstvo práce a úřady práce nyní klíčové dostat na trh práce co nejvíc lidí z evidence nezaměstnaných.

"Zhruba 154.000 lidí je bez práce déle než 12 měsíců, z nich zhruba 100.000 déle než dva roky," uvedl. Podle něj by se úřady práce a ministerstvo měly soustředit na maximální motivování nezaměstnaných k přijetí práce. Měly by také pokračovat v kontrolách vyplácení dávek. Využít by k tomu měly 300 nových pracovníků, kteří nastoupí od července příštího roku, i evropské peníze. Víc komunikovat by měly se zaměstnavateli.

Témata:  Bohuslav Sobotka Úřad práce nezaměstnaní

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy