Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pochválil Forejta. Věří, že bude novým velvyslancem ve Vatikánu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman věří, že se končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Uvedl to dnes po návštěvě Sněmovny.

Novinářům také řekl, že Forejt na Hradě odvedl dobrou práci. Zatím s ním nemluvil, protože Forejt je nemocný. Zeman se Forejta v minulosti několikrát zastal. Podle některých informací ale má na Hradě spory s kancléřem Vratislavem Mynářem a hlavním poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. O sporech Forejta s ostatními zaměstnanci Pražského hradu se mluví dlouhodobě.

"Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda," uvedl Zeman. Na dotaz, zda je to v současné situaci ještě možné, řekl: "To opravdu záleží na zamini, záleží na agrément, ale já tuto možnost stále vidím." Forejt se funkce vzdal v úterý z osobních a zdravotních důvodů. Prezident to odmítl blíže komentovat. "Pan Forejt je nemocný, proto jsem s ním nehovořil. To, že dobrovolně podal rezignaci, jistě víte, vydali jsme to v tiskové zprávě," uvedl. 

V poslední době čelil kritice kvůli několika chybám. Například kvůli pozdnímu příjezdu na státní pohřeb na Slovensku či vyvěšení vlajky OSN místo Severoatlantické aliance. Pozornost médií se na Forejta strhla také kvůli kauze neocenění Jiřího Bradyho, terý přežil holocaust.

Na veřejnosti se navíc objevily informace o kompromitujícím videu, na kterém je údajně Forejt zachycen. Server Hlídací pes z nahrávky publikoval několik fotografií, celé video zveřejnit odmítl. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit. Oslovena byla i další média, že mohou záběry koupit.

Témata:  Miloš Zeman Jindřich Forejt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy