Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bečvář ocenil vojáka, který zachránil život ženě

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Voják Jiří Chromulák zachránil na konci října život ženě, kterou na autobusové zastávce v Hlučíně postihly zdravotní potíže. Za to byl po zásluze oceněn.

Chromulák jí poskytl první pomoc a díky masáži srdce se mu ji podařilo oživit. Za svůj čin ho dnes na generálním štábu ocenil náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Chromulák do armády vstoupil teprve na začátku října a v současné době absolvuje kurz základní přípravy ve Vyškově. Při cestě z domova uviděl, že je na autobusové stanici neobvyklý shluk lidí. Poté, co k nim přistoupil, zjistil, že na zemi leží v bezvědomí starší žena.

"Zkolabovala. Byl tam hlouček lidí, nikdo se k ničemu extra neměl. První co byl, když jsem tam přišel, tak jsem se zeptal, jestli někdo volal sanitku. Reakce nulová, takže jsem okamžitě vytáhl telefon a zavolal sanitku," řekl Chromulák ČTK.

Paní podle něj chvíli lapala po vzduchu, pak přestala zcela dýchat. "Zahájili jsme resuscitaci," poznamenal. Oživit se ji podařilo po asi dvou minutách. V již stabilizovaném stavu ji poté převzala záchranná služba. "Paní se mi nepodařilo kontaktovat, mám ale informace, že by měla být v pořádku," dodal.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy