Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus považuje odchod Forejta za vynucený

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Exprezident Václav Klaus dnes rezolutně odsoudil odchod Jindřicha Forejta z funkce šéfa protokolu Pražského hradu. Považuje ho za vynucený.

Zacházení s ním ho lidsky velmi zasáhlo, uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Forejt na svou funkci rezignoval v úterý, zdůvodnil to osobními a zdravotními důvody.

"Vynucený odchod Jindřicha Forejta z jeho funkce a jeho profesní i lidskou diskreditaci rezolutně odsuzuji," uvedl Klaus. Forejta, který šéfoval hradnímu protokolu i v době jeho působení v prezidentské funkci, označil za jednoho z nejbližších spolupracovníků. "I proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo," poznamenal.

Forejt se podle Klause osvědčil jako vynikající vysoký úředník nejen českého, ale i mezinárodního formátu. "Mnozí ve světě nám ho záviděli a opakovaně nám to říkali. Tým prezidenta Zemana jeho odchod nepochybně oslabí, a tím bude poškozeno fungování této mimořádně důležité instituce českého státu. Není připraven nikdo, kdo by ho mohl rovnocenně nahradit," zdůraznil.

To, co se nyní s Forejtem děje, označil za nezasloužené a nedůstojné i těch, kteří "štvanici na ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky rozpoutali".

Témata:  Václav Klaus Jindřich Forejt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy