Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zřejmě bude mít 33 nových soudců a soudkyň. Pelikán jejich jména poslal Zemanovi

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes na stůl dostal od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) návrh na jmenování 33 nových soudců a soudkyň. Vybraní kandidáti částečně nahradí soudce, kteří skončili či postupně skončí ve funkci do 31. ledna příštího roku.

Současná skupina adeptů je letos už třetí. Pelikán opět zohlednil dlouhodobou přetíženost některých soudů, a nejvíce kandidátů tak má zamířit do obvodů krajských soudů v Ostravě, Praze a Ústí nad Labem. Informovalo o tom dnes tiskové oddělení ministerstva.

Seznam navržených kandidátů musí schválit vláda, protože rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje spolupodpis premiéra.

Sedm nových soudců má zamířit do obvodu Krajského soudu v Ostravě, po šesti má pracovat v obvodu ústeckého a středočeského krajského soudu. Následuje Krajský soud v Brně s pěti nováčky a královéhradecký krajský soud se třemi. Po dvou soudcích přibude v obvodu plzeňského a českobudějovického krajského soudu, o jednoho soudce posílí pražský městský soud a také Nejvyšší správní soud.

Pelikánův rezort už před časem upozornil, že soudcům v Moravskoslezském kraji je nutné přidat i odborný personál, a to kvůli insolvenci těžební společnosti OKD. Vedle samotného insolvenčního řízení zřejmě tamní soudy zatíží i očekávaná vlna sporů s propouštěnými zaměstnanci.

Témata:  Robert Pelikán Ministerstvo spravedlnosti ČR soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy