Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna schválila kompenzaci pro oběti kriminality

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé, kteří přišli k majetkové újmě trestnou činností, asi budou mít přístup k penězům, které prostřednictvím peněžitých trestů či trestu propadnutí majetku dosud od pachatelů získával stát. Vládní předlohu, jež to předpokládá, dnes schválila Sněmovna. Nyní musejí oběti žádat o peníze formou exekuce, nově by je měli získat rozhodnutím soudu.

Nyní platí, že poškozený, kterému soud přizná majetkový nárok vůči pachateli trestného činu, musí tyto peníze vymáhat exekučně v civilním řízení. "Vymahatelnost těchto nároků je poměrně nízká, neboť pachatel má málokdy majetek, ze kterého by se poškození mohli hojit," uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

Majetek odvedený na základě soudně uložených trestů by nově nebyl příjmem státního rozpočtu, ale putoval by na zvláštní účet zřízený na ministerstvu spravedlnosti. Poškozený, který by vznesl svůj nárok vůči pachateli v rámci trestního řízení a soudy by mu jej uznaly, by se pak s žádostí obracel na ministerstvo.

Podmínkou by bylo to, že soud v daném trestním řízení uložil některý z majetkových trestů. Právě z těchto peněz by pak mohl konkrétní poškozený či poškození čerpat. Ministerstvo ale upozornilo na to, že škoda způsobená pachatelem zajištěný majetek často výrazně převyšuje.

Peníze ze zvláštního účtu by podle sněmovních úprav vládní novely šly i probační a mediační službě na poskytování pomoci obětem trestných činů. Šlo by o dvě procenta. Majetkovou škodou by bylo i dlužné výživné na děti.

Novelu o využití peněz pocházejících z majetkových trestních sankcí nyní posoudí Senát. Ministerstvo předpokládá, že by obětem vyplácelo ročně celkem asi 81 milionů korun.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy