Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ideální vedení ČSSD? Sobotka nastíní spolustraníkům svou představu

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce březnovému sjezdu sociální demokracie sdělit svou představu obsazení nejužšího vedení strany. Řekl to dnes v rozhovoru pro ČTK. Se sdělením konkrétních jmen počká, než budou známa jména kandidátů a jejich podpora. Zatím se veřejně staví za pokračování ministra vnitra Milana Chovance v pozici statutárního místopředsedy.

"Čekám, kdo bude kandidovat, pak uvidím, jakou má kdo podporu. Pokusím se zformovat tým, který bude dávat smysl z hlediska politiky sociální demokracie, který bude soudržný a mít tah na branku," řekl ČTK premiér. Upřednostnil by, aby byl jeho tým maximálně názorově soudržný a schopný vyhrát příští volby do Sněmovny.

Sobotka si umí představit, že mezi místopředsedy nastanou změny. "Na rozdíl od změn ve vládě to není jen v mé kompetenci, musí rozhodnout delegáti na sjezdu. Každopádně se nechci chovat alibisticky nebo pokrytecky, chci říci delegátům svou představu o tom, jak by mohl ten tým fungovat," řekl.

Premiér zopakoval, že jeho podporu na pozici prvního místopředsedy má Chovanec. Jeho protikandidátem je poslanec Jeroným Tejc, který v minulých týdnech vedení strany kritizoval a na dnešním jednání širšího vedení ČSSD představil vlastní představy budoucího programu strany.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy