Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se zlobí na Zemana: Forejt velvyslancem? Hrad z toho dělá veřejnou diskuzi, to je problém

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes pozastavil nad tím, že prezident Miloš Zeman o novém velvyslanci ve Vatikánu mluví veřejně ještě před jeho schválením hostitelskou zemí.

Sobotka v souvislosti s kauzou bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta označil za podivné, že jedna z minulých vlád schválila kandidáta na velvyslance ve Vatikánu a návrh se nerealizoval.

Nominaci Forejta na velvyslanecký post ve Vatikánu schválila vláda Petra Nečase (ODS), šéf hradního protokolu se ale rozhodl zůstat ve službách prezidenta.

Zeman o Forejtovi řekl, že by se měl stát novým českým velvyslancem ve Vatikánu. Tento týden zopakoval, že již předminulá vláda o jeho vyslání rozhodla a on mu podepsal pověřovací listiny. Dodal, že udělá vše pro to, aby se Forejt velvyslancem stal.

"Problém je v tom, že Pražský hrad z toho začal dělat veřejnou diskusi," poznamenal premiér v České televizi.

Pokud by se tím vláda znovu zabývala, bude záležet podle Sobotky na tom, jestli Forejt nastoupí na ministerstvo zahraničních věci, jehož zaměstnancem stále je, a na vyhodnocení "nových informací" Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ), tedy mimo jiné kompromitujícího videa.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy