Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka na koberečku? Zeman ho zkritizoval za výměnu ministrů

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana byla výměna ministrů ČSSD 11 měsíců před volbami hloupost. Mrzí ho především odchod Svatopluka Německa z resortu zdravotnictví.

Vyměnit dva ministry za sociální demokracii Zemanovi navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prezident na otázku, jaké měl pocity při odvolávání ministrů, řekl, že u "Sváti Němečka" mu to bylo líto. "U Jiřího Dienstbiera jsem si říkal: Pozdě, ale přeci, ale mělo to být o tři roky dříve," poznamenal v rádiu Frekvence 1.

Dodal, že nemá nic proti ministrům, kteří je ve funkcích nahradili. "U pana (ministra pro lidská práva Jana) Chvojky si myslím, a on sám říká: 'Nechci být Jiřím Dienstbierem číslo dvě,' a já jsem tomu rád, protože to by dopadl stejně špatně," řekl Zeman. V případě nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka podotkl, že jde o dlouholetého úspěšného ředitele motolské nemocnice.

Zeman zároveň návrh na odvolání od Sobotky označil za hloupý. "Protože normální politik mění své ministry v polovině období vlády, a nikoliv 11 měsíců před volbami," řekl.

Prezident komentoval i dnešní vyjádření Sobotky, podle kterého byl středeční Zemanův proslov ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu na příští rok nekritický. "Já velmi rád pochválím pana premiéra, až bude za co," reagoval prezident.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy