reklama

Zemanův program začne ve středu dopoledne návštěvou kláštera jeronymitů, kde spolu s portugalským prezidentem položí věnce k náhrobku nejslavnějšího portugalského básníka Luíse de Camoese. Po obědě s ministrem zahraničí Augustem Silvou navštíví Zeman karmelitánský klášter, v němž je pochována i Marie Anna Habsburská, dcera českého krále Leopolda I., která byla v 18. století portugalskou královnou.

Ve čtvrtek se prezident Zeman setká s předsedou jednokomorového parlamentu Eduardem Rodriguesem a zavítá na česko-portugalské obchodní fórum. Večer Zeman na hradě svatého Jiří zahájí výstavu o Karlu IV. a odletí zpět do Prahy.

Podnikatelé se v Lisabonu zúčastní česko-portugalského obchodního fóra, na němž promluví i portugalský ministr hospodářství Manuel Cabral.

Kromě bilaterální spolupráce je účelem cesty podnikatelů i podpora letošní žádosti ČR o udělení pozorovatelského statusu ve Společenství portugalsky mluvících zemí (CPLP), v němž hraje právě Portugalsko spolu s Brazílií ústřední roli.

Prezident Marcelo de Sousa, na jehož pozvání Zeman do Portugalska odlétá, stojí v čele desetimilionového Portugalska od letošního března. Předtím působil tento osmašedesátiletý právník jako televizní politický komentátor a vyučoval právo na univerzitě.

Portugalsko navštívil naposledy oficiálně prezident České republiky v roce 2004, kdy byl v čele státu Václav Klaus. O šest let později zavítal do Česka tehdejší portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva.