reklama

Tarify se vojákům zvyšovaly od letošního listopadu. Nový nárůst by se podle ministerských úředníků měl dotknout zhruba 1400 vojáků v sedmi hodnostech, kteří se na službu připravují v kurzu základní přípravy nebo při studiu. Úřad bude úprava stát ročně asi 11 milionů korun. Například tarif určený pro vojíny je nyní 10.300, od Nového roku bude 11.000 korun. Svobodník čekatel bude dostávat místo 10.720 korun 11.400. Tarify se zvýší o 600 až 700 korun.

Ministerstvo také navrhuje, aby předsunutí letečtí návodčí dostali za svou profesi vyšší příplatky. Zdůvodňuje to tím, že tito specialisté zodpovídají například za snižování rizika ztrát mezi civilním obyvatelstvem, musí umět rychle reagovat a jsou protivníkem kvůli své odbornosti považováni za důležitý cíl. Průměrně by tak měli dostávat na rizikových příplatcích 3000 korun měsíčně.

Na základě změny dalšího nařízení vlády by měli letečtí návodčí dostat také více peněz díky růstu takzvaného stabilizačního příspěvku. Zvýšit jej chce ministerstvo také pro lékaře, zubaře, řídící leteckého provozu a návodčí společných paleb. U návodčích jsou důvodem vysoké náklady, které musí armáda na jejich vycvičení vynaložit. Pokud se jí tyto specialisty nepodaří udržet, přichází o vysoké částky vložené do výcviku. Například vycvičení předsunutého leteckého návodčího podle návrhu nařízení vlády stojí až několik milionů korun.

V případě leteckých dispečerů, lékařů a zubařů má armáda potíž sehnat a udržet dostatek odborníků. Například řídící letového provozu berou v armádě asi třetinové platy proti soukromé sféře.

Vojenští lékaři a zubaři si stěžují na to, že v civilu platy lékařů rostou rychleji než v armádě. Měsíčně by tak nově měli mít na stabilizačním příspěvku lékaři a zubaři o 2900 korun více, dispečeři a návodčí o 3000 korun více.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) kabinetu předloží návrh nařízení vlády, které upravuje pro vojáky po zranění nebo nemoci z povolání náhradu za ztrátu na výdělku. Materiál navrhuje od začátku roku zvýšit o 2,2 procenta náhrady za ztrátu na platu i náhrady nákladů na výživu pozůstalých vojáků z povolání. Změna souvisí s lednovým zvýšením důchodů.