Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman udělil další milost: Muž odsouzený za majetkové zločiny trpí vážným onkologickým onemocněním

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman udělil pátou milost. Zatím posledním omilostněným je onkologicky nemocný muž, který si odpykával trest za majetkové zločiny.

„Prezident republiky Miloš Zeman se dne 13. prosince 2016 rozhodl vyhovět jednomu žadateli o milost," uvedl to mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky přihlédl k závažnému onkologickému onemocnění omilostněného, který nyní podstupuje náročnou a dlouhodobou léčbu a prominul mu zbytek souhrnného trestu odnětí svobody uloženého za majetkovou trestnou činnost. Prezident republiky vzal v úvahu jeho závažný zdravotní stav, pro který mu byl výkon trestu soudem opakovaně přerušen," informoval Ovčáček.

Podle mluvčího Zeman toto „humanitární gesto" učinil i přesto, že odsouzený je „značným recidivistou, přihlédl však rovněž k povaze trestných činů, kterých se dopustil".

Milost prezidentovi předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

Už před prezidentskými volbami uvedl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Zeman si stanovil přísná kritéria, za kterých bude ochoten milost udělit. Jednou z nich je závažné onemocnění.

Všechny milosti tato kritéria splňovala, s výjimkou jedné ze dvou udělených v listopadu. K ní se rozhodl přistoupit na žádost papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství. Omilostnil mladou ženu, která se ve vězení starala o malé dítě. To by muselo po dosažení tří let od matky.

Pravomoc provádět řízení o milostech převedl v prosinci 2013 na ministra spravedlnosti, protože ji pokládá za „zbytečně monarchistický prvek" v ústavě.

Témata:  Miloš Zeman milost prezidenta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy