Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pondělní stávka pošťáků se i přes slib zvýšení platů uskuteční

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednal s předsedou stávkového výboru České pošty Evženem Dvorským. Po schůzce odborář oznámil, že malé odbory, které na pondělí chystají stávku, příslib rozdělení peněz z kompenzace univerzální služby mezi zaměstnance neuspokojil. Dodal, že stávku uskuteční. 

Pokud stávka bude, pošta chystá opatření, aby ji zákazníci nepocítili, uvedl Dvorský. Stávka má trvat od 17:00 do 19:00 hodin a podle předběžných odhadů by se jí mělo zúčastnit kolem 6200 lidí, tedy pětina zaměstnanců podniku.

„Věřím, že stávka neproběhne, že se slušní zaměstnanci k této akci menšinových odborů nepřipojí a klienti České pošty žádné komplikace nepocítí. Pokud by stávka proběhla, veškeré následky ponesou právě menšinové odbory," řekl ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ministr vnitra Milan Chovanec upozornil, že již samotné vyhlášení stávky stojí poštu tři až pět milionů korun denně na nižších tržbách z doručování balíků, protože lidé se obávají, že je pošta nedoručí včas. Vedení pošty považuje stávku za nezákonnou, protože odboráři nedodali seznam stávkujících na pracovištích. Údaj o počtu stávkujících vedení pošty nepovažuje za relevantní, a pokud stávka bude, Česká pošta udělá vše pro to, aby zákazníci její průběh nepocítili, chystá například nahrazení stávkujících dalšími kmenovými zaměstnanci. Vitík uvedl, že v současné době pošta nemá signály, že by se pracovníci poboček ke stávce aktivně připojili. Podle Dvorského budou stávkovat například zaměstnanci největší třídírny v pražských Malešicích, ale i v dalších provozech.

Sobotka a Chovanec dnes oznámili, že se chtějí zasadit o to, aby stát poště co nejrychleji vyplatil kompenzaci za poskytování státem objednaných základních služeb v letech 2013 a 2014 ve výši 1,4 až 1,5 miliardy korun. Z toho má jít třetina na zvýšení mezd. V průměru by tak každý pošťák dostal 1200 až 1400 Kč měsíčně.

Odboráři požadují zvýšení o 2500 Kč a ze svého požadavku nehodlají ustoupit. „Stávka v pondělí bude a podle výsledku pak rozhodneme i o konání protestu ve čtvrtek," řekl Dvorský ČTK. Mělo jít o formu odměny ke mzdě a nikoliv zvýšení tarifní mzdy, což je rozdíl například pro výpočet úhrady za dovolenou a podobně, dodal.

Témata:  Česká pošta stávka Milan Chovanec

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy