Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve schránce brněnského kostela byly nalezeny záznamy o nedostatku potravin

Brno, Stará radnice
Brno, Stará radnice
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Pamětní schránky vyjmuté před měsícem z makovice věže kostela svatého Josefa v Brně obsahovaly například záznam o nedostatku potravin nebo přehled vyučovaných předmětů v klášterní škole.

K zajímavým nálezům patří také růženec ze semen takzvaných Jobových slz, tedy slzovky obecné, která se kdysi v klášteře pěstovala. Výsledky podrobnějšího zkoumání nálezů poskytla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Depot obsahoval tři základní vrstvy z let 1978, 1864 a 1720. Nejmladší nález pochází z období, kdy kostel svatého Josefa náležel k farnosti svatých Janů. Tvoří jej třeba fotografie tehdejšího faráře Norberta Františka Škrdlíka, ukázky bankovek, mincí, známek a pohlednic, stejně jako dobového tisku.

Další část pochází z roku 1864, kdy kostel s přilehlým klášterem využíval řád voršilek. Vedly tam dívčí školu. Pamětní zápis obsahuje výčet představených kláštera i sester, počty žákyň klášterní školy v jednotlivých ročnících i seznam školních předmětů. Pamětní záznam doplňují drobné památky, především relikvie svatých ve zdobených pouzdrech.

Kulatá červená krabička ukrývala soubor čtyř pamětních medailek, vydaných k příležitosti vyhlášení dogmatu o Neposkvrněném početí Panny Marie roku 1854, k uzavření konkordátu mezi státem a církví a výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu. Svou památku na rok 1864 zanechali v makovici kostela i řemeslníci, kteří tehdy věž opravovali. Jejich jména jsou na měděné destičce.

Témata:  Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy