Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duka sloužil mši za Havla. Vzpomínal na jeho záchranu svobody

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: www.cuni.cz

Praha - Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka dnes zavzpomínal na bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynulo pět let. Dnes dopoledne, o čtvrté adventní neděli, proto v katedrále svatého Víta na Pražském hradě sloužil zádušní mši.

Přítomným věřícím, politikům i Havlově rodině řekl, že Havel zasvětil svůj život záchraně a obnově české svobody. Usiloval o suverenitu národa, vládu racionality, tolerance a úcty k druhému, neznal nenávist a závist, uvedl Duka. Právě dnes uplynulo pět let od Havlovy smrti. Na závěr mše zazněla státní hymna.

"Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí, to není fráze. To jsou slova, která převzal z Ježíšova poselství, poselství svatého Pavla, svatého Cyrila a Metoděje, svatého Václava a chcete-li od mistra Jana Husa či Jiřího z Poděbrad," uvedl Duka. Nad sídlem hlavy státu je také vztyčil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, poznamenal.

"Nebyli bychom následovníky Václava Havla, kdybychom nenáviděli a pomlouvali své protivníky. Nepřineseme žádnou nápravu, kdybychom heslo roku 89 zesměšňovali a snažili se hledat chyby a selhání u toho, který nám otevřel dveře svobody a důstojnosti, který získal našemu národu po tolika létech úpadku celosvětový respekt," zdůraznil Duka.

Připomněl, že by se letos Havel dožil 80 let, v roce jubilejního 700. výročí narození Karla IV, který je nazýván největším Čechem a jehož křestní jméno je také Václav. Nezavazuje nás to? zeptal se Duka.

Témata:  Dominik Duka Václav Havel

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy