Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman schválil přísnější tresty za podporu terorismu

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu trestního zákoníků. Podle ní se změní postihy za podporu terorismu. Novela vychází z požadavků mezinárodních organizací. Nabude účinnosti počátkem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení ve sbírce, tedy pravděpodobně od února.

Postihy za podporu terorismu se zpřísní. Například za veřejné schvalování spáchaného teroristického útoku budou hrozit tři roky až 12 let vězení. Nově se samostatnými trestnými činy stanou financování terorismu a také jeho propagace.

Česká legislativa nyní postihuje financování terorismu především prostřednictvím trestného činu teroristický útok. Tato novela obsahuje samostatnou skutkovou podstatu, podle níž se trestného činu dopustí ten, kdo „sám nebo prostřednictvím jiného finančně nebo materiálně podporuje teroristu, teroristickou skupinu nebo jejího člena anebo spáchání teroristického trestného činu", případně za tímto účelem shromažďuje peníze nebo jiné věci.

Za financování terorismu lze uložit až 12 let odnětí svobody a zároveň propadnutí majetku.

Mezi dalšími novými trestnými činy je i vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na teroristické skupině. Novela rovněž přísněji postihuje loupeže, krádeže, zpronevěry, podvody či vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo financování terorismu.

Témata:  Miloš Zeman zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy