Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Berlíně ovlivnil i Česko: Chovanec oznámil zavedení speciálních opatření

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec v reakci na dnešní útok v Berlíně oznámil, že česká policie s okamžitou platností bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací osob. Opatření bylo přijato po konzultaci s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Chovanec o novém opatření informoval na Twitteru. České televizi řekl, že nejpozději od úterního rána bude v českých ulicích více policistů, a to i s dlouhými zbraněmi.

Zda by se do hlídkování v ulicích mohli zapojit i vojáci, ministr vnitra nevyloučil. "Návrat armády připadá v úvahu pouze v případě, pokud bychom zvyšovali ohrožení České republiky teroristickou hrozbou," řekl Chovanec ČT. Podle něj zatím není ani žádný důvod posilovat hlídky na česko-německých hranicích.

Po dohodě s prezidentem PČR s okamžitou platností ještě více posilujeme bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací osob

— Milan Chovanec (@Milan_Chovanec) 19. prosince 2016

 

Zřejmě v úterý ráno se podle ministra také sejde takzvaná zpravodajská skupina, která by případně mohla rozhodnout, zda zvýšit stupeň ohrožení terorismem. „Zatím ty informace k tomu nesměřují," dodal Chovanec.

Do davu na vánočním trhu v centrální berlínské čtvrti Charlottenburg dnes večer vjel nákladní vůz. Nejméně devět lidí zemřelo, dalších přibližně 50 utrpělo zranění.

Ministerstvo zahraničí nemá žádné informace o případných obětech z řad českých občanů. "Na naši ambasádu se zatím nikdo neozval," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Čechům, kteří byli v systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD, rozešle Černínský palác varovnou textovou zprávu. V celém Německu je ale podle Lagronové aktuálně zaregistrováno pouze 54 Čechů.

Témata:  Milan Chovanec teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Policie ČR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy