Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvacet let od návštěvy Alžběty II. v Česku. Jak na ni vzpomínají lidé?

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Praha - Královna Alžběta II. slaví devadesátiny a spolu s ní i celá Británie i zbytek Evropy. Českou republiku přitom navštívila jen jednou, před dvaceti lety. Jak na ni vzpomínají lidé, s nimiž se setkala?

Britská panovnice přiletěla soukromým letadlem 27. března 1996 se svým manželem princem Filipem. V Praze si prohlédla například Karlův most a Staroměstské náměstí a navštívila koncert v Rudolfinu, kde vyznamenala světoznámého dirigenta Libora Peška řádem britského impéria.

Před žádným koncertem jsem nikdy neměl takovou trému jako při této příležitosti. O pauze koncertu v Rudolfinu nahoře v salonku mi královna řád předala za přítomnosti prezidenta Havla a prince Filipa," popsal dirigent Pešek nezapomenutelný okamžik.

"Královna Alžběta II. má na Českou republiku mnoho vzpomínek, já sám jsem s ní prohodil pár vět v roce 2012, vzpomínala na mnoho lidí, kteří ji přišli pozdravit v Brně, na večeři ve Španělském sále. Posteskla si sama, že by některá místa navštívila ještě jednou," doplnil šéf protokolu Hradu Jindřich Forejt.

"Vždy, když jsme ji oslovili Vaše Veličenstvo, ona se tak skromně usmála, že na tom tak hrozně netrvá," vyprávěl s úsměvem bývalý mluvčí prezidenta Havla Ladislav Špaček.

V Brně tehdy královna dostala jako dar soupravu šperků z českých granátů a osmnáctikarátového zlata. Celou návštěvu doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V Praze byla se svým manželem ubytována v Lichtenštejnském paláci, ostatní členové doprovodu v hotelu v centru metropole.

Při návštěvě královský pár využíval dva vozy Rolls-Royce. "Vzpomínám si, když přijela na Pražský hrad a prezident Havel ji uchopil za loket a trochu ji nasměroval. V tu chvíli na něj vyskočil voják a řekl: 'Don't touch her majesty, please', nedotýkejte se královny, prosím," vzpomněl si Špaček.

K 90. narozeninám popřál královně dopisem i prezident Zeman. "V závěru svého dopisu královně přeje, aby nejenom 21. duben, ale i mnohé dny další strávila v místech, které jí dávají potřebnou sílu, a s lidmi, kteří jí přinášejí radost a inspiraci, a to je myslím jedno z nejdůležitějších," sdělil Forejt.

Na rozdíl od své matky tu její syn princ Charles byl už několikrát. Naposledy navštívil i Moravu, kde si připil slivovicí.

Témata:  Královna Alžběta II. Česká republika Ladislav Špaček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy