Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedou nového úřadu pro dohled nad stranami bude Weis

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předsedou nově vznikajícího Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran jmenoval prezident Miloš Zeman bývalého náměstka šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěcha Weise. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Weise do čela úřadu navrhla Poslanecká sněmovna, druhým kandidátem byl nominant Senátu politolog Jan Outlý.

S úřadem se sídlem v Brně počítá novela zákona o politických stranách, která je účinná od letošního září. Provádět kontroly, udělovat sankce, přijímat podněty a vést šetření může úřad od začátku příštího roku. Hlavní agenda v podobě posuzování výročních finančních zpráv připadne úřadu v dubnu 2018, do kdy musí politické strany a hnutí předložit zprávy za předchozí rok.

Weise do čela úřadu navrhla ČSSD. Ve Sněmovně byl jediným adeptem. V tajné volbě získal od poslanců 97 hlasů, potřeboval jich 79. Předsedu úřadu jmenuje prezident na šest let.

Předsedu doplní ještě čtyři členové úřadu, které hlava státu vybírá z kandidátů Senátu. Tomu je navrhuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, Sněmovna a jednotliví senátoři. Horní komora rozhodne o kandidátech až na schůzi, která začne 18. ledna.

Témata:  Miloš Zeman Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.