Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž brutálně napadl bezdomovce. Dostal osm let vězení, šance na nápravu je mizivá, řekl soudce

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Petr Křupka (20) dostal za brutální napadení bezdomovce v Šumperku a za útok na dalšího člověka úhrnný trest osm let. Mladík se u soudu k napadení doznal, žádal však o shovívavost. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Obžalovaný muže nejprve v ulici 17. listopadu požádal o cigaretu, poté jej udeřil pěstí do obličeje a když muž spadl na zem, razantně jej několikrát udeřil pěstí do obličeje. Na bezdomovce si poté mladý muž počkal v Jeremenkově ulici, kde ho znovu napadl. Poté, co spadl na zem, jej opakovaně kopal a pak odešel. Bezdomovec, který městem pouze projížděl, byl hospitalizován v šumperské nemocnici a poté v léčebně pro dlouhodobě nemocné.

Podle žalobkyně byla zranění poměrně rozsáhlá, poukázala i na to, že se Křupka násilí dopouštěl už v minulosti, agresivní je především pod vlivem alkoholu a drog.

Obžalovaný byl měsíc před napadením odsouzen nepodmíněným trestem za napadení jiného člověka.

Muži původně hrozilo pět až 12 let. "Jako polehčující okolnost můžeme zohlednit doznání, na druhou stranu důkazní situace byla tak kategorická, že vina by byla vyslovena i bez jeho doznání. Hodnotili jsme i nízký věk obžalovaného. Nemohli jsme však přiznat účinnou lítost," uvedl soudce Krajského soudu v Olomouci Vladimír Hendrych.

"Pan Křupka bezdůvodně mlátí lidi kolem sebe, je to standard jeho chování. Co si myslet o člověku, který v říjnu někoho zmlátí a za měsíc to zopakuje znovu. Navíc zde máme znalecký posudek, podle kterého je jeho resocializace mizivá. Trest je ještě benevolentní," dodal soudce.

Témata:  napadení bezdomovci soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy