Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účetní zpronevěřil podnikateli miliony, pak ho vraždil. Hrozí mu výjimečný trest

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hradec Králové - Michal Voříšek (47), který podle obžaloby loni v prosinci zavraždil v Trutnově podnikatele, jehož jako účetní připravil podvody o více než 15 milionů korun, dnes vypovídal před Krajským soudem v Hradci Králové. Řekl, že si částku půjčil na hraní na herních automatech a chtěl je z výhry vrátit.

Podle obžaloby Voříšek podnikatele (56) ubodal 39 ranami loni 22. prosince ve svém rodinném domě v Trutnově. Po vraždě se neúspěšně pokusil odstranit tělo oběti. Podle Voříška podnikatel začal být nesnesitelný, protože požadoval zaplacení peněz, které mu účetní dlužil.

Voříšek dnes řekl, že si chtěl vzít úvěr, aby mu část peněz vrátil, uvažoval také o sebevraždě. Nakonec podnikatele nalákal k sobě domů. "On se rozčílil, začal na mě řvát, ležel tam nůž a já nevím, co mě to popadlo. Měl jsem špatný den," řekl dnes soudu.

Právní zástupce obžalovaného Daniel Rada dnes novinářům řekl, že k napadení došlo po předchozí vyhrocené komunikaci a že jeho klient činu lituje.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová dnes novinářům řekla, že pachatel po činu uklidil celý byt, tělo uložil do igelitových pytlů a snažil se ho umístit do vozidla ubodaného podnikatele, což se mu nepodařilo. "Proto jej schoval na pozemku nemovitosti, kterou vlastnil," řekla státní zástupkyně. Podezřelého účetního policie zatkla 25. prosince.

Hlavní líčení je v případu nařízené do pátku 23. prosince, předseda senátu hradeckého soudu Luboš Sovák dnes řekl, že poté řízení odročí na 9. až 12. ledna, kdy bude soud dál vyslýchat svědky. V případě odsouzení hrozí účetnímu za vraždu, podvod a zpronevěru až výjimečný trest. 

Témata:  vražda zpronevěra soudy

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.