Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident 21: Miliardář Janeček vyzývá Čechy k hledání nové hlavy státu

Miliardář Karel Janeček
Miliardář Karel Janeček
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Zapojte se do hledání příštího prezidenta. Právě k tomu vybízí Čechy nová celonárodní zodpovědná hra Prezident 21, kterou dnes veřejnosti představil český matematik, pedagog, bojovník proti korupci a mecenáš Karel Janeček.

„Každý člověk může využít tři plusové a jeden minusový hlas, každý může nominovat svého kandidáta. Dohodněme se společně na nejlepším prezidentovi!" vzkazuje lidem Janeček prostřednictvím Facebooku. Prezident 21 je hra, kterou dostávají Češi do svých rukou, aby objevili takového kandidáta na prezidenta, na kterém se shodnou. Vznik inicioval Karel Janeček, platformu spustil a obsluhuje Institut pro Demokracii 21.

A o co vlastně jde? „Hlasuje se volebním systémem Demokracie 21 – každý může hlasovat pro maximálně tři své favority, jednoho kandidáta může odmítnout. Prezident 21 slouží jako inspirace pro všechny, kteří půjdou v lednu 2018 k volebním urnám," vysvětluje se na stránkách Prezident21.cz.

Lidé zároveň mohou nominovat jakéhokoliv kandidáta, který splňuje oficiální podmínky pro výkon prezidentské funkce. „Všichni zúčastnění mají stejnou šanci. Jediný, koho navrhnout nelze, je Karel Janeček," píše se v pokynech.

„Prezident 21 je interaktivní – informuje své uživatele o aktuálním pořadí kandidátů, monitoruje média a je propojený s Facebookem. Díky tomu může každý sdílet výsledky volby a zároveň sledovat, jak hlasují jeho známí. Volit lze jak veřejně, tak i tajně. Hlasování lze měnit v průběhu celé volby. Aby byl Prezident 21 úspěšný, potřebuje co nejširší podporu. Pokud se vám líbí, ukažte jej svým známým, rodičům a prarodičům. Pomozte jim odvolit a informujte ostatní o jeho existenci," žádají tvůrci hry.

Hra byla spuštěna ve středu 21.12. v 12:21, po asi hodině hlasování se na první příčce pohyboval ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek následovaný Petrem Pithartem a Michalem Horáčkem. Zatím poslední, 26. příčka, patří Miloši Zemanovi. Mezi kandidáty se objevují také jména jako Petr Pavel, Marek Eben, Tomáš Halík, Eliška Wagnerová, Jaromír Jágr nebo Jiří Dienstbier.

Témata:  prezident ČR Karel Janeček

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy