reklama

"Dnes už téměř nikdo nepochybuje o souvislosti mezi migrační vlnou a teroristickými útoky," řekl Zeman v projevu proneseném v Lánech. Migrantům by se podle Zemana mělo pomáhat na jejich území.

Přijímání muslimů, kteří jsou podle Zemana v Česku "těžko slučitelní", by mohlo vytvářet podhoubí pro případné útoky. "Právě proto jsem odpůrcem názoru, že by bylo vhodné v příštích dvou letech na naše území umístit zhruba 6200 migrantů na bázi takzvané dobrovolnosti a že by bylo vhodné na tyto účely vynaložit přibližně 600 milionů korun," uvedl.

Zeman se v části svého projevu, kde se věnoval zahraniční politice, vrátil i k rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. Z tzv. brexitu je smutný, protože podle něj oslabuje Velkou Británii i unii. "Ale nechci svádět vinu na občany Británie," uvedl.

Vina podle něj leží na současném vedení Evropské unie. "Které je naprosto neschopné, byrokratické a způsobuje odcizení evropských občanů od evropských institucí. A není dokonce schopno ani splnit tak zásadní úkol, jako je ochrana vnějších hranic Evropské unie," uvedl Zeman.

Ocenil naopak zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států, mohlo by totiž podle něj zlepšit české vztahy s USA.