Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany změní strategii na zadávání zakázek pro stravování

Ministerstvo obrany
Ministerstvo obrany
Foto: Hyundai

Praha - Ministerstvo obrany omezí zadávání zakázek na zajišťování jídla pro vojáky od soukromých firem. Důvodem je omezení několika rizik. Česko chce také vylepšit hostitelskou stránku armády, jak požaduje NATO.

"Několikrát se nám stalo, že dodavatel zkrachoval nebo z nějakých důvodů řekl: zítra už nepřijedu. A jak to pak chcete řešit, ti lidi potřebují jíst," uvedl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

U soukromníků je také vyšší riziko případného útoku na vojáku prostřednictvím uvařeného jídla. Proto ve chvíli, kdy vyprší smlouvy se soukromými firmami, které nyní pro některé vojenské útvary vaří, se ministerstvo bude snažit co nejvíce jich převést na svou příspěvkovou organizaci Volareza (Vojenská lázeňská a rekreační zařízení).

Jednou z výhod Volarezy je její snadný přechod do válečné struktury, a to i včetně ubytovacích kapacit. "To je jedna z věcí, které se chceme věnovat, protože i NATO po nás požaduje, abychom vylepšili hostitelskou stránku," dodal náměstek.

Ministerstvo podle něj potřebuje, aby mělo k dispozici dostatek ubytovacích i stravovacích kapacit pro cizí vojáky, kteří přes české území přejíždí na cvičení.

Právě stravování by se mohlo stát jednou ze strategických oblastí, které si bude Česká republika chtít zajišťovat svými prostředky nebo u českých firem. S takovým přístupem počítá Strategii vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu České republiky do roku 2025, kterou v pondělí schválila vláda.

Témata:  Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy