Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejmladší sameček slona narozeného v ZOO Praha dostal jméno Rudolf

Sloni, ilustrační fotografie
Sloni, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Návštěvníci ZOO Praha vybrali jméno pro nejmladšího sloního samečka, který se narodil v říjnu. Při dnešním slavnostním křtu dostal jméno Rudolf čili Rudi.

Rudi je druhým sloním mládětem, které se letos v Praze narodilo. Parťáka mu dělá Maxmilián, který přišel na svět na jaře. Dva sloní přírůstky v jednom roce jsou pro zoo raritou.

Chovatelé zvolili pro slůně tři jména, z nichž mohli příznivci zoo do dnešního poledne vybírat. Kromě Rudolfa byla na výběr jména Nandi a Hanno. Jméno Rudi, které odkazuje na milovníka exotické zvěře císaře Rudolfa II., se od začátku stalo favoritem.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel do Prahy indický slon Baby, kterému tehdy byl rok. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada i s novým přírůstkem devět. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.

„Máme tak dnes v Praze dva císaře,“ poznamenal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Spolu s dnes pokřtěným Rudolfem žije v Údolí slonů i Max pojmenovaný na počest císaře Maxmiliána II. Habsburského, který do naší metropole přivedl ukázat slona indického již roku 1570.“

Rudolfovu matku Tamaru stejně jako Janitu, která letos v dubnu porodila první „stoprocentně“ pražské slůně Maxe, získala Zoo Praha před třemi lety ze Srí Lanky. Významný chovatelský úspěch, jakým je narození dvou zdravých slůňat během šesti měsíců, ocenila při křtinách řada významných hostů. Mezi nimi byl i profesor Josef Koutecký, který popřál Rudolfovi hodně štěstí. „U nás je ve zvyku přáti zdraví, ale je lepší přáti štěstí, protože je lépe býti trochu churavý a zcela šťastný, než býti zcela zdráv a nešťastný. Takže přát štěstí vlastně znamená přát obojí. A to přeji jak malému Rudolfovi, tak všem ostatním.“

Témata:  Zoo Praha sloni

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy