Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První stupeň ohrožení terorismem stojí Česko zhruba 30 milionů

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - První stupeň ohrožení terorismem je v Česku vyhlášen od března. Stát přitom vyjde zhruba na 30 milionů korun. České televizi to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

V platnosti by měl zůstat minimálně do jara. Znamená to důslednější ochranu pro elektrárny nebo místa, kde se schází větší počet lidí.

Rozpočet ministerstva vnitra je podle ministra na tento výdaj připravený. "Bude záležet na tom, jestli ta určitá opatření bude potřeba posilovat v průběhu času, ale ta částka je někde kolem 30 milionů korun do příštího jara," řekl ČT Chovanec.

Stupeň jedna v Česku platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali společně s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.

Opětovné nasazení armády nyní podle Chovance není aktuální. Pokud by ale musel být vyhlášen druhý nebo třetí stupeň ohrožení, pak je povolání armády dalším krokem. "V současné době zůstává jednička a já se obávám, že zůstane možná celý příští, minimálně první čtvrtletí určitě," podotkl Chovanec.

Témata:  Milan Chovanec Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy