Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabezpečení biologických zbraní dostane novou podobu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Army.cz

Praha - Zabezpečení látek, které je možné zneužít k výrobě biologických zbraní, asi získá nová pravidla. Týkají se i sankcí v návaznosti na přestupkový zákon. Maximální stomilionovou výši pokuty návrh novely, který vládě předložil Státní ústav pro jadernou bezpečnost (SÚJB), snižuje na polovinu.

Platné znění zákona podle úřadu ohledně vysoce rizikových látek zůstává v rovině obecných formulací, které umožňují rozdílný výklad a tím přístup k jejich zabezpečení proti jejich odcizení a možnému zneužití. Zákon také zatím nezakazuje financování činností směřujících k vývoji, výrobě nebo obchodu s biologickými a toxinovými zbraněmi, upozornil úřad.

Nově má za tuto finanční podporu hrozit až padesátimilionová pokuta, stejně jako za výrobu nebo obchod s biologickými zbraněmi, která může být dosud až dvojnásobná. Pokuta 100 milionů korun má nově hrozit až za opakované porušení zákazů stanovených zákonem. Novela má také ze tří na pět let prodloužit promlčecí lhůtu pro udělení pokuty, podobně jako v případě přestupků v rámci kontroly zákazu chemických zbraní.

Návrh také rozšiřuje povinnost oznámit nález potenciálně rizikové látky. Nově jej ale bude třeba hlásit jen policii, která o tom bude SÚJB informovat sama. "Cílem je zatěžovat oznamovatele co možná nejméně," uvedl úřad.

Zjednodušení se má týkat rovněž povolení pro nakládání s rizikovými látkami. Nově je podle předlohy nebude třeba pro práci s jejich diagnostickými vzorky, pokud budou vyšetřeny do 30 dnů, nebo pokud jsou tyto látky obsaženy ve vakcínách.

Témata:  zbraně Státní úřad pro jadernou bezpečnost zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy