Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet nakažených žloutenkou klesá. Epidemie je na ústupu

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Brno - V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden nejméně nově nakažených lidí žloutenkou od léta, kdy epidemie propukla. V aktuálním týdnu se objevily pouze tři nové případy.

Od začátku roku je 441 potvrzených případů, řekla dnes ČTK vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní však riziko šíření stále trvá. Hygienici evidují i několik nemocných dětí a chystají opatření, aby se nákaza nerozšířila po prázdninách ve školách.

V létě týdně přibývalo i 30 nemocných. "Ve srovnání se srpnem a zářím vidíme pokles, ale stále to nekončí. Nemoc se dále šíří a může se ještě rozšířit," uvedla Ciupek.

Hygienikům se celou dobu dařilo zabránit větší nákaze ve školách a kolektivech, většinou si nemoc předávali členové v rodinách.

"Nyní máme pokles u dospělých osob a drogově závislých, ale bohužel už jsou nemocné jejich děti, a proto se to může dostat do školních kolektivů. Zatím se nám dařila nastavit potřebná opatření a zabránit tomu, další chystáme po prázdninách. Teď jsou v osmi školách, přidáme další dvě," řekla Ciupek.

Témata:  Jihomoravský kraj lékaři žloutenka

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy