reklama

Firma nedodržela závazky z roku 2008, jimiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podmínil její fúzi se společností PLUS DISCOUNT. Pokutu firma dostala v roce 2013. Loni v lednu ji potvrdil Krajský soud v Brně, rozsudek Nejvyššího správního soudu je z konce prosince 2016.

Antimonopolní úřad ve správním řízení v roce 2008 zjistil, že na některých místních trzích by toto spojení mohlo narušit hospodářskou soutěž. Proto společnost REWE nabídla závazky, tedy prodej čtyř obchodů v dotčených regionech. ÚOHS je považoval za dostatečné a fúzi povolil. Prodejny měly být prodány do jednoho roku od vydání rozhodnutí, což se nestalo.

REWE několikrát požádala o odklad a přehodnocení závazků na prodej pouze dvou supermarketů. Úřad firmě částečně vyhověl, nicméně ani upravené závazky společnost nesplnila. Předem určené prodejny v Domažlicích a Trutnově neprodala.

REWE koupila diskonty Plus od společnosti Tengelmann počátkem roku 2008 za 255 milionů eur. Firma již dříve koupila také obchody odcházející Delvity.