Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Liberecku je uzavřená dálnice pro kamiony. Sněhová kalamita se zhoršuje

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Kalamita na Liberecku se kvůli celodennímu sněžení dál komplikuje dopravu. I na hlavních tazích leží sníh, který může klouzat. Problémy mají kamiony ve stoupáních, přibývá také dopravních nehod, zatím se ale obešly bez zranění. Některá silnice jsou kvůli sněhu dokonce uzavřeny.

Uvízlý kamion odpoledne zablokoval silnici 286 u Mříčné na Semilsku. V kraji napadlo od pondělí přes deset centimetrů sněhu a meteorologové předpokládají, že by ho mohlo v Krkonoších a Jizerských horách do čtvrtka napadnout přes 40 centimetrů.

Silničáři už v pondělí kvůli sněhu uzavřely pro kamiony nad šest tun silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Od dnešních 08:00 je pro nákladní auta nad 3,5 tuny uzavřen osmnáctikilometrový úsek silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a v 19:00 byla uzavřena také silnice 13 z Mníšku přes Albrechtice a Frýdlant do Polska.

"Už je aktivováno veškeré dopravní značení s výše uvedeným omezením, na jeho dodržování bude dohlížet Policie ČR," sdělil ČTK Petr Malaník z Technických služeb města Liberce, které údržbu silnice zajišťují.

Uzavírání silnice 13 je novinkou letošní zimy. Důvodem je rekonstrukce mostu u polské Bogatyně, kvůli níž jezdí stovky kamionů přes Habartice a Frýdlant. Na silnici 13 způsobuje kamionům problémy každé silnější sněžení. Hlavně v Albrechtickém kopci často váznou a stačí jediné nákladní auto a cesta je neprůjezdná. Z podobných důvodů se už několik let při každém silnějším sněžení uzavírá i frekventovaná silnice přes Harrachov.

Na dodržování zákazu bude dohlížet Policie ČR. "Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35," řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji na starost. Autobusy a osobní auta po silnicích bez problémů projedou.

Přesto by motoristé měli být opatrní, teploty v kraji se pohybují kolem nuly a silnice kloužou. "Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. Doporučujeme kvalitní zimní výbavu," dodal Šén.

Témata:  počasí silnice Liberecký kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy