reklama

Autor oznámení, které je podepsané německy znějícím jménem, v Babišově postupu spatřuje porušení povinnosti při správě cizího majetku. "Není legální přimět svou vlastní společnost k tomu, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů," stojí v trestním oznámení, které dostali policisté v pondělí. 

Šéf ANO podle serveru svým postupem využil mezeru v zákoně, protože dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012 nepodléhaly dani. Základ daně se zaokrouhloval na celé koruny dolů, vlivem zaokrouhlení tak byla u fyzických osob efektivní daň nulová.

Agrofert takových dluhopisů v závěru roku 2012 vydal tři miliardy, Babiš jich dnes vlastní polovinu a ročně mu vynášejí zhruba 90 milionů.

"Hlavním důvodem vydání emise dluhopisů bylo zajištění zdrojů financovaní, a to v souladu s plánovanými masivními investicemi skupiny Agrofert pro případ, že by nedošlo k zajištění dlouhodobých bankovních zdrojů," řekl webu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Babiš ČTK sdělil, že trestní oznámení považuje pouze za účelový politický útok.